Wednesday, January 29, 2014

ထမနဲပြဲ ဖိတ္ၾကားလႊာ

ထမနဲ ထိုးနည္းကဗ်ာ
ထမနဲ ထိုးရန္ဖို ့၊ စာခ်ိဳးလို ့မွာခဲ့မယ္။
တစိတ္ဆန္ သည္ေကာက္ညွွင္းရယ္ႏွင့္ ၊
တပိႆာ ဆီအမွန္သြင္းပါလို ့ ၊
ခ်င္း(ဂ်င္း)ကသံုးဆယ္။
ေျမပဲျဖဴေလွာ္တခြက္မယ္ႏွင့္ ၊
အုန္းသီးဆန္ အတူဖတ္ပါလို ့၊
ႏွမ္းမပ်က္ ဤနည္းႏွယ္ ၊
ေရစင္ၾကယ္ ပထည့္ရိုး ။
လက္ႏွစ္သစ္သာပ ၊ တြက္စစ္ကာခ်ိန္ဆယ္သားရယ္ႏွင့္ ၊
ေရာေႏွာကာ လူအမ်ားတို ့ရယ္ အားသစ္လို ့ထိုး...။
ေဇာ္ဂ်ိီ


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၂ပြဲစာ)
-ေကာက္ညႇင္းဆန္၂လုံး( ဆန္ခ်ိန္ခြက္)
-အုန္းဆံဖတ္ လက္တဆုပ္စာ
-ႏွမ္းျဖဴ၁ဇြန္း၊ နက္၂ဇြန္း( စားပြဲတင္)
-ေျမပဲ လက္တဆုပ္စာ
-ဂ်င္းတတတ္ (၃လက္မခန္႕)
-ဆီ၁ခြက္ခြဲ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္)
-ဆား ၂ဇြန္း(အခ်ိဳဇြန္း)
-ေရ ၁လီတာ


ေကာက္ညႇင္းဆန္ကို တညေရစိမ္ထားပါတယ္။ ထမနဲမထိုးခင္၂နာရီခန္႕ေရစစ္ထားပါ။ ေျမပဲကို ေလွာ္ျပီး တဝက္ကိုညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ထဝက္ကိုေလစိတ္ကြဲေထာင္းထားပါ။ ႏွမ္းကို ေလွာ္ထားပါ။ ဂ်င္းကိုရွည္ရွည္အေခ်ာင္းေလးမ်ားပါးပါး လီႇးထားပါ၊ အားလုံးအဆင္သင့္ျပီဆိုရင္ ဆီပူတည္ပါ ။ အုန္းဆံဖတ္ကို ညိဳေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။

ျပီးရင္ ဂ်င္းကိုကြၽတ္လာေအာင္ထဲ႔ေၾကာ္ပါ။ ကြၽတ္လာရင္ ေမႊးလာရင္ ေရစစ္ထားေသာ ဆန္ကိုထဲ႔ကာ ၅မိနစ္ခန္႕ေမႊေပးေနပါ။ ဆားထည့္ပါ။ ေကာက္ညင္းဆန္က ဆီနဲ့လံုးသြားျပီး နည္းနည္းေကာ့လာပါမယ္ ေရကို လီတာဝက္ ခန္႕ထည့္ျပီး အဖံုးဖံုးထားပါ။

မီးမ်င္းမ်င္းထားပါ။ ၅-၆မိနစ္ေလာက္ ဆိုရင္ ဆန္ေပ်ာ့လာပါမယ္။ သစ္သားေယာင္းမေလးနဲ႔ ေမႊေပးပါ။ ေမႊတဲ႔အခါ က်န္တဲ႔ေရလီတာဝက္ကို ေျဖးေျဖးခ်င္းေမႊလိုက္ထဲ႔လိုက္ လုပ္သြားပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားတဲ႔ ေျမပဲကိုထဲ႔ ထိုးပါ အရသာအလြန္ရွိပါတယ္။ ေျမပဲအခ်ိဳဓာတ္ေလးသမေအာင္ ေရာလိုက္တဲ႔သေဘာေပါ့။
ေကာက္ညင္းက နူးအိလာျပီဆိုရင္ ေၾကာ္ထားတဲ႔အုန္းသီးထည့္၊ နွမ္းထည့္ ေျမပဲဆန္အျခမ္းကြဲေလးမ်ားထည့္ပါ။

အဲဒီအခ်ိန္ကစျပီး ေနာက္ေယာင္းမေလးတေခ်ာင္းနဲ႔ ၂ေခ်ာင္းကို လက္၂ဖက္စုံကိုင္ျပီး သမေအာင္ေမႊရပါတယ္။ ဩ ေယာင္းမဆိုတာ ေတာ္ေတာ္ေမႊတာပါလား လို႕ (ဘာရယ္မဟုတ္ က်မေယာင္းမေလး ဖတ္ေနရင္ စခ်င္လို႕ပါ) အဲဒီေနာက္ ၁၀မိနစ္ခန္႕ေတာ္ေတာ္ေလး ေခြၽးစို႕ေအာင္ထိုးျပီး ေကာက္ညႇင္း လုံးျပီးဆီျပန္လာရင္ ေမႊးလာရင္ ပင္ပန္းရက်ိဳးနပ္မဲ႔ အနံ႔အရသာနဲ႔ ျပည့္စံုတဲ့ထမနဲေလး ဆြမ္းဦးတင္ရန္ အိမ္သားစားရန္အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။

ထႏုျဖဴ ေဒၚေစာရီ( လန္ဒန္္မွ)

No comments:

Followers

My Blog List